PROTIVPREVARNI SAVETI
Prevara! Prevara! Prevara! Poslednjih godina se ove poruke upozorenja mogu videti na standardnim onlajn vebsajtovima za kupovinu, prodaju i poverljive oglase! Zato smo mi, kao vlasnici vebsajta za poverljive oglase, tu da vas usmerimo sa idealnim savetima koji će vam pomoći da shvatite šta je prevara i kako sprečiti da vas neko ne prevari, uz dodatak par primera prevara, kako biste mogli da ih izbegnete u svom trgovanju onlajn.
Šta je prevara?
Prevara je prepredeno delo obmane! Kupac ili prodavac mogu da budu žrtve lažnog mamca nekog varalice. Međutim, kada pratite naše jednostavne savete, vas varalica nikada ne može obmanuti! A vi obavljate svoje transakcije mirno i bez ikakvog oklevanja.
Kakva je uloga protivprevarnih saveta?
Protivprevara predstavlja preventivnu tehniku koja se primenjuje da bi se odbranilo od varalica. Verujte nam! Postoji par lakih saveta koji će vam, ako ih pratite, pomoći da utvrdite prevaru i sprečite da vas neko ne prevari. Ti saveti obrazuju i vode onlajn kupce i prodavce u obavljanju uspešne transakcije, a da ne postanu žrtve varalica.
Ko su varalice?
Varalice se bave procesom podvaljivanja (varanja) drugoj strani, a da joj ne dozvole da shvati da je žrtva prevare. Jedan dobar primer je varanje pri kupovini i prodaji onlajn, u kom varalica reaguje na oglas za kupovinu i pokreće lažni proces kupovine bez znanja prodavca.
Vrste prevara:
Sa povećanjem trgovanja onlajn, mogu da se nađu ljudi koji postaju žrtve varalica. Zajedno sa novcem, nestaje i roba čiji su oni vlasnici. To se može sprečiti ranije, proveravanjem kredibiliteta kupaca i prodavaca, jer će između njih doći do direktnog kontakta bez mešanja neke treće strane. Kada se radi o trgovanju onlajn, postoje dve vrste – jedna putem aukcije i druga putem poverljivih oglasa. U oba slučaja, između kupca i prodavca dolazi do direktne saradnje.
Prevare preko poverljivih oglasa...
Pažnja! Može biti oglasa-mamaca koji će vas navesti da kupite automobil ili motocikl, ili kontakt-email kupca koji će izgledati vrlo pouzdan. Nikada ne dopustite da postanete žrtva varalica… Evo par dobrih primera varalica. Budite oprezni i pratite da nema nekih oglasa i poruka ove vrste za prevare kod narudžbi i dostava!
Slučaj br. 1:
U cilju kupovine robe od prodavca, kupac mora platiti iznos (U GOTOVINI) koji obuhvata cenu proizvoda i cenu dostave (preuzimanja). Ovde će na lukav način varalica, koji predstavlja firmu za isporuku ili preuzimanje, zatražiti plaćanje troškova isporuke koji su uključeni u plaćanje koje je kupac obavio.
- Ovde prodavac mora da obezbedi identitet lica iz firme za isporuke.
- Bolje je ne plaćati im u gotovini, kada sam kupac nije platio iznos u gotovini.

Isti slučaj se može susresti kad se plaćanje namesto gotovinom vrši čekom. Ovde kupac ne bi trebao plaćati prodavcu iznos u gotovini bez pretvaranja čeka u gotovinu. Varalice vas mogu obmanuti lažnim čekom i možete da izgubite i svoj proizvod kao i novac vezan za isporuku.
Slučaj br. 2:
Kad prodaju neki proizvod kupcima na drugim kontinentima, prodavci moraju da budu vrlo pažljivi i oprezni. Kupci na drugim kontinentima će ciljati poverljive oglase pojedinaca i predstaviti će se vrlo kulturnim e-mailom. Kupac koji živi u inostranstvu biti će zagrijan da kupi proizvod bankovnom menicom u iznosu većem od stvarne cene proizvoda. Tu kupac baca svoju udicu. Prodavac bi po prijemu menice trebao poslati blagajnički zapis na dodatni iznos. Pazite se mamca!
- Nikada im ne šaljite blagajnički zapis pre nego što se menica kupca odobri u vašoj banci.
- Konačno, možete u svako vreme da otkažete blagajnički zapis, jer to nije kao gotovina iz banke. Zato idite na sigurno i obavljajte pouzdane transakcije.
Sada je vreme da pogledamo par važnih protivprevarnih saveta:
- Nikada nemojte da isporučujete proizvod nekom licu koje nikada nije videlo vaš artikl. Varalice će vas većinom uveravati da su vrlo poverljivi što se tiče vaše usluge ili isporuke.
- Samo varalica može garantovati isporuku. Zato izbegavajte da kupujete proizvode sa takvim uslugama.
- Kao kupac, najbolje je da sarađujete sa licima koja možete lokalno susresti.
- Nikada nemojte da prihvatate ček od varalice (kupca) koji vam plaća stvarni iznos uz troškove za isporuku dodatno.
- Nemojte da odobravate ček ili bankovnu menicu čim je dobijete od kupca. Ako to bude lažni ček, vi ćete da izgubite svoj novac.
- Kao kupac, nikada nemojte da prikazujete svoje finansijske podatke, jer je krađa podataka preko interneta postala učestala.
Saveti za kupovinu automobila i rekreacionih vozila preko poverljivih oglasa:
- Budite odlučni u vezi toga koliko sebi možete da priuštite: Razmotrite mogućnost da posetite različite sajtove i uporedite cene vozila. Nemojte da donosite odluku u žurbi. Konsultujte se sa lokalnim distributerom i onda krenite u onlajn kupovinu.
- Uvek obavljajte kupovine na svom lokalitetu: Kada se automobili ili motocikli kupuju preko onlajn poverljivih oglasa, kao kupci vi ćete imati proviziju za razgledanje lokacije prodavca. Uvek se opredelite za lokalne distributere.
- Obavite test vožnju: Nikada nemojte da kupujete vozilo a da ga niste videli na dnevnom svetlu. Takođe, obavite sa prodavcem test-vožnju. Uvek idite da vidite automobile na lokaciji prodavca, jer tako može da se pokaže pravo stanje vozila.
- Proverite popravke: Neka vozila se možda prodaju zbog štete izazvane nezgodama. Vi možete da razgledate vozilo uz pratnju stručnjaka za vozila. Na primer, proverite registar HPI ako je automobil imao popravku nakon velike nezgode.
- Proverite dokumente: Proverite sve dokumente da biste utvrdili da li je prodavac pravi vlasnik vozila i da biste izbegli delo prevare.
- Bez emocija/ličnih osećanja: Uvek tražite kvalitet i nikada se nemojte upuštati u razmišljanje srcem.
Zvona upozorenja na obmanjujući oglas...
- Prodavac koji je postavio oglas neće imati propisne kontakt-podatke.
- Može biti neusklađenosti u opisu vozila.
- Može se razmatrati i učestalost u postavljanju oglasa.
- Lažne fotografije vozila, sa neprikladnom pozadinom (druge zemlje ili lažna pozadina)
- Neispravna upotreba jezika, jer većina varalica nisu izvorni govornici.
- Kada naiđete na obmanjujući oglas ili na pokušaje koji izgleda da su obmanjujući, nikada nemojte oklevati da kontaktirate međunarodne agencije za pomoć.
Šta je to? Kako funkcioniše?
Western Union Money Transfer pomaže kod prenosa novca između pošiljaoca i primaoca. Njim se ne pruža nikakva usluga čuvanja. Nakon slanja gotovine putem Western Uniona, pošiljalac dobija Kontrolni broj za prenos novca (Money Transfer Control Number - MTCN) za praćenje transakcija. Od primaoca će se takođe tražiti da kod preuzimanja prenesenih sredstava prokaže broj MTCN.
Zašto se Western Union ne preporučuje?
Lica koja se bave prevarama mogu vršiti sabotažu skoro svake vrstu teškog procesa, napraviti pustoš i na prevaru vam oduzeti novac. Morate da budete jako pažljivi da biste se sačuvali od kibernetskog kriminala. Prema uslovima Western Uniona, ne pruža se nijedna vrsta zaštite kod kupovine niti usluge računa za čuvanje novca. Pored toga, on ne snosi odgovornost za neisporuku novca i zbog toga je odgovornost pošiljaoca da prati proces transakcije i da obezbedi obavljanje transakcije. Zbog toga je glavna mana Western Uniona ta da on nema obezbeđenje u prenosu novca.
Kupci – budite oprezni
Kupci putem interneta moraju pri korišćenju Western Uniona biti svesni lica koja se bave prevarama. Savetuje se da se prijenos novca ne koristi za kupovinu proizvoda sa aukcija na internetu. Ako prodavac naglašava samo mogućnost prenosa novca, kupac mora biti oprezniji. Pravi prodavci će imati druge načine plaćanja i neće nikada insistirati na usluzi prenosa novca. Ako je potrebno, kao kupac, proverite pouzdanost prodavca ili komentare koje drugi imaju na njegov račun. Ponekada i oni mogu da budu lažni, tako da se nikada nemojte upuštati u prenos novca sa nepoznatom osobom.

PNEUS-ONLINE nema nikakvu odgovornost za sadržaj i za posledice oglasa postavljenih na svojim stranicama.
Zapadna Europa :
Istočna Europa :
Amerika :
Azija :
Afrika :
Oceanija :
Auto prilika, motor prilika, 4x4 prilika, skuter prilika, kupovina automobila, prodaja automobila, kupite vozilo, prodajte vozilo, prodaja motora, prodajte motor, oglasi za aute, oglasi za motore
Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen